v.37 info

Du fortsätter att gå på kontroll varje eller varannan vecka. Barnets vikt och position kontrolleras vid varje MVC-besök. Den här veckan är en lämplig tid att gå på studiebesök på den förlossningsavdelning där du tänker föda. Nu är det vanligt att känna förvärkar. Livmodern blir hård i ungefär 30 sekunder och sedan slappnar den av. Dessa sammandragningar ska inte göra ont. Ofta stiger nu känslan av spänning och förväntan ju närmare förlossningen du kommer.

Barnet är ca 35 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 3 kg. Nu betraktas barnet som fullgånget och är redo för sin resa till livet utanför livmodern. Om barnet ligger med stjärten eller fötterna först så erbjuds du kanske en yttre vändning nu. Det vill säga en läkare försöker genom mild massage att vända barnet så huvudet ligger nedåt mot bäckenöppningen. Får du värkar i denna vecka försöker man inte hindra förlossningen från att komma igång. Det finns forskning som tyder på att barnet själv producerar hormoner vilket signalerar att det är för trångt och det leder till start av värkar.

Under graviditetens större del har barnet förlitat sig på dig för att slippa infektioner, men under tiden har hon eller han också byggt upp sitt eget immunsystem. Efter födseln fortsätter detta att utvecklas och stärks även genom amning. Den första mjölken som kommer ur dina bröst kallas råmjölk och är rik på näring och antikroppar. Den egentliga modersmjölken kommer igång två - tre dygn efter förlossningen med hjälp av barnets aktiva sugande på brösten. Mjölken är näringsmässigt väl sammansatt, ger ett bra skydd mot infektioner och stärker barnets immunförsvar. Barnet brukar nu träna sig på att andas men eftersom det varken har luft i eller utanför lungorna resulterar detta ofta i fostervatten i strupen med hicka som följd. Detta är helt normalt och inget att oroa sig för.

Nu kan det vara bra att börja planera BB-väskan, saker som är bra att ha med till BB. Det är alltid skönt att ha den färdigpackad så har man en mindre sak att oroa sig för när det är dags att åka in!

(gravid.se)

v.37 plus 4

Nu kan det hända när som. Försöker man att inte tänka på det så blir man minsann påmind av alla runtomkring! Haha...

Jag vill inte gå och bli besviken för att jag tror jag ska få barn när som och sen får man gå över tiden 2 veckor... så därför tänker jag att jag inte ska ha än på ett tag! För då blir jag inte LIKA besviken...nån som hängde med? =P

Jag VILL ju självklart att den ska komma så fort det går! Skulle va skönt.... =)

ÄNTLIGEN bor vi i vår lägenhet nu. Såklart lite plock kvar med gardiner, tavlor, några lampor och nån list här och där, men man kan BO här =) HEEEEEELT underbart!!!

Har haft lite mer förvärkar och det gör ont och spänner lite då och då med. Men har fått min TENS så jag håller på att lära mig att använda den! Blev livrädd första gången, kändes som riktiga elstötar haha... de har ju slutat hyra ut dom på MVC nu (dåligt), men jag fick den sista de hade kvar på sjukhuset i Kalmar. Mycket tacksam över det, för det hjälper när det gör som ondast.

Vad mer?
Var ju på Öland med Emmelie och Nemo förr.....a helgen måste det varit? Jag börjar bli senil! Alltid kul att träffa Emmsan =) Tyvärr var det ett sjuuuukt åskväder på lördagen, riktigt otäckt.... och när vi skulle hem på söndagen var det bilkö nästan ända från Källa! Det tog 2 timmar från stugan ner till Haga Park där vi hämtade Jossan med vänner. Sickt!

Idag ska jag lämna in mammas bil till H. Sen kommer nog Daniels mormor och hennes sambo och kollar in vår lgh en sväng. Ikväll ska vi överaskningsfira Daniels moster som fyller år, då blir det Stekhuset! Yummie....=)

Imorgon åker jag till Öland...!

Bilder kommer när jag har lust och tid =P

//E

v.36 info

Från och med nu går de flesta på kontroller en gång i veckan eller varannan vecka. Är detta din första graviditet har barnet förmodligen fixeras sig i bäckenöppningen nu. Magen sjunker ner och det blir lättare att andas men du kanske behöver kissa oftare.

Nattsömnen blir ofta avbruten då du behöver ändra läge med kroppen. I boken Mammapraktikan kan man bland annat läsa om praktiska sovställningar för höggravida. Passa annars på att fråga din barnmorska vid nästa besök. Det kan hända att du även drömmer mycket och att drömmarna är ovanligt livliga. Många är de tankar som du bearbetar inför förlossningen och den nya familjen.

Barnet är i princip helt fullgånget och väger ca 2,8 kg. Längden är ungefär 34 cm från huvud till stjärt. De sista veckorna ska barnet äta upp sig för att klara livet utanför livmodern. Vid det här laget har du märkt att barnets rörelser har förändrats, vilket beror på att det är trångt i livmodern. Du känner antagligen bara benen och fötterna som sparkar, huvudet som studsar mot bäckenbotten och armarna med svagare rörelser. Dock brukar rörelserna upplevas som kraftfullare och tydligare. Ofta kan man se konturerna av en armbåge eller häl som putar ut mot huden. Även om rörelserna ändrar karaktär bör ingen dag förflyta utan några livstecken från barnet. Kontakta din MVC inom 72timmar om rörelserna minskar i antal. De sista veckorna kan vara tröttsamma. Ditt barn kommer att vara tre gånger så tungt vid födseln jämfört med vad det var i v.28.

sööötNär man kommer till "ranchen" eller när man åker därifrån så står oftast Nemo såhär på altanen med nosen utanför och glor... han är för söt =)

Lite blandat från sommaren

V. 36 nu...

4 veckor kvar till utsatt datum. Men i 2 dagar har jag haft förvärkar nu, men idag är det lugnare. Jag tror inte att det kommer hända något precis snart, men en del i det här huset vågar knappt åka till jobbet hehe... "Ring om det är nått!" Men det är ju bra att kroppen förbereder sig inför förlossningen, och jätteont har det ju inte gjort, men det är ju jobbigt och tröttsamt. Som intensiv mensvärk med sammandragningar.... men idag är det som sagt lugnt i magen.

I helgen blir det stugan med Emmelie! Ska bli så skoj :) Jag skippar Metallica, jag orkar ändå inte gå där hela dagen och då känns det rätt onödigt att betala 1000 spänn. Iofs blir jag bjuden, men bättre att Danne får sälja biljetten till nån som verkligen vill gå. Och så slipper han tänka på mig i första hand och får slappna av och ha kuuuul.... behöver han!

Hmm..jag undrar när vi ska kunna flytta in. Händer inte mycket på den fronten nu. Den där renoveringen skulle ta 2 veckor räknade vi med....nu har det gått....hmm...snart hela sommaren!! Men badrummet är vi nöjda med nu, de har gjort om det 2 gånger till... de är nog livrädda för att få dåligt rykte, för helt plötsligt är de supertrevliga och generösa och inte alls som de var innan.

Nu ska jag packa lite grejer till helgen... tror jag lägger in lite bilder med när jag ändå sitter här. Lite blandat!
Håll till godo....//E

V 35 bild...!

Lyckligt slut

När vi var hemma i Målilla så hände det en hemsk grej, en liten pojke höll på att drunkna och vi visste inte hur det hade gått. Mamma såg bara ambulans, räddningstjänsten och polisen när hon körde förbi. Men nu är de med på Aftonbladet och lill killen mår bra =) Va härligt! Hans brorsa var visst en hjälte!

LÄNK---->HÄR

BIG

Sista dagen på festivalen idag. Vi ska gå på EN konsert idag och det är Lasse på Hawaii scenen.. sen är det sluttt!

Jag är så stor så det har varit lite jobbigt vissa stunder, men det visste jag ju innan. Värst var när vi skulle se Erik Hassle. Då trodde jag att jag skulle antingen slåihjäl någon eller föda mitt i kön! Shit vilken trängsel innan vi kom in.... stod i en fin kö först, sen kommer folk från sidorna och tränger ihop oss som står framme i mitten så det känns som att man står längst fram på en rock konsert. Både Daniel och jag gjorde allt för att skydda magen såklart, men precis innan jag kom in så trycktes jag upp mot ett stängsel... men vi klarade oss bra jag och bebben... Tyvärr hade Hassle ont i halsen och spelade ca 5 låtar, så stunden i kön var längre än själva konserten! Liiiiiite surt!

The Killers är bäst, så är det ju bara. Det var ju därför jag ville gå på festivalen... love love love =)

Nu längtar jag tills vi kan flytta in, föda barn och jag kan få tillbaka min normala kropp och kunna knyta skorna själv =P

Men häromdagen fick jag pedikyr av mamma. LYX! Jag kan ju inte klippa tånaglarna ens själv, så jag fick hela kitet... det tyckte jag om =)

Ha en najs kväll, det ska vi ha! Vi ska testa vildsvinskebab idag, såg gott ut...bye!

v.35

Det är inte ovanligt att modern får ont i ryggen eller bäckenet i det här stadiet. Anledningen är att ligamenten och musklerna i korsryggen har mjukats upp av graviditetshormonet relaxin. Även barnets tyngd påverkar bäckenet att vidga sig inför förlossningen. Brösten är nu tyngre och bröstvårtorna blir större.

Ditt barn är omkring 33 cm långt från huvud till stjärt och väger ca 2,6 kg. Barnets centrala nervsystem håller på att mogna, matsmältningsapparaten är nästan färdigbildad och lungorna är vanligtvis helt färdiga. Risken för andningsproblem om barnet föds nu, är mycket mindre jämfört med för några veckor sedan. Nittio procent av alla barn som förds i denna vecka överlever utan några allvarliga men. Nu börjar barnets armar och ben bli knubbiga och fina. Barnet har väldigt lite rörelseutrymme så det fyller ut nästan hela livmodern och tvillingar är ännu mer trångbodda.

lite bra saker med

Jag har visst varit rätt gnällig när jag skrivit här, men det har ju varit lite jobbigt med. Men det har ju hänt roliga saker med förstås!

I helgen åkte vi som sagt till stugan för att koppla av/bort från lgh. Fredagkvällen spenderade vi med Casse och Sara i deras husvagn nånstans på västra sidan, minns inte vad stället hette. Åt gott grillat och våra små busar levde runt som bara den, Bästis och Nemo. Killarna avslutade med nakenbad hehe...
Lördagen fixade vi lite matsäck och sen kom Casse och Sara upp till oss, sen åkte vi runt typ hela dagen och kollade raukarna och Trollskogen och lite sånt där... sen blev det grillning i vår stuga och vovvarna busade på tills de var helt slut...sen delade de kudde på altanen, supersöta!

Fick min första förvärk i lördags med, kändes lite läskigt... men det gick ju över! Sov bort den hehe....

I söndags åkte vi till Kalmar och köpte lite grejer till badrummet och sen åkte vi "hem" (Kristvallabrunn har blivit vårt hem!) Sen gjorde vi oss i ordning för att åka till Stekhuset och käka och sen gå på Svensson Svensson med Fidde, Annelie, Petter och Evve! Mycket trevligt och vääääldigt roligt måste jag säga =) Skrattade nästan hela tiden!

Igår gick jag runt här med mina svullna fötter, lagade mat och vilade typ... meningsfullt! När Daniel kom hem åkte vi ut till lgh och kollade posten, vi gick inte ens in!! Så trötta är vi på den... =P Sen inhandlade vi 2 stolar och 2 filtar på ÖoB till festivalen. Efter det åkte vi till Jonathan och Hannah och hälsade på en stund. Elias ville inte ligga och sova så han kom ut en stund han med...han är så duktig på att gå nu =)

Idag ska jag försöka hitta laddaren till lilla kameran (Ny regel på festivalen för i år: INGA SYSTEMKAMEROR!)
Sen köpa lite mat som vi kan leva på i veckan och leta fram lite varma kläder m.m. att packa med... jag ska nog skriva en lista, annars glömmer jag hälften!

Fick min nya mobil igår. Men hade fått ett nytt nr, så nu måste jag skicka in papper om att jag vill ha mitt gamla kvar, blir ändå smidigast så. Men fin var den!

Nu blir det bara massa babbel här...
Hultsfred nästa!
//E

...............

Igår kväll var jag så ledsen och besviken och grät och tröståt en massa tårta och chips och drack cola och var allmännt sur på allt som gäller vår lgh..... PROFFS som de utger sig för att vara, som gjorde vårt badrum, de var nog sugna på semester och gjorde ett ganska halvbra jobb... jag är ingen perfektionist men Daniel är det, så han inspekterade och hittade först färgskiftningar på väggen och igår hittade han luftbubblor under mattan och runt golvbrunnen!

DÅLIGT. De har gjort om jobbet idag, får se om det duger... men det betyder att rörmokaren inte kan komma dit förren tidigast tisdag. Så vi har inget vatten i lgh, ingen toalett eller dusch eller nått.... alltså fick jag ställa in kalaset. SURT!

Både jag och Danne bara låg helt apatiska i sängen och hatade allt med den där lgh.... grrrr!!!! Men sen åkte vi till Coop och jag gick in, tjock och rödgråten och köpte sötsaker för 100 spänn... folk glodde, men det sket jag i....grrrr!

Jag sätter inte min fot där förren det finns vatten. Nu drar vi från äckelvärmen och åker till havet.... skiter i den där förbenade lgh.

STUGAN NÄSTA!

Good bajs!

elmilia

Vardagsliv,renovering och familjen!

RSS 2.0